Kratom is de gangbare naam voor de Mitragyna Speciosa Korthals, een tropische plant die van nature voorkomt in de regenwouden van Zuidoost-Azië, voornamelijk in de zuidelijke delen van Thailand, noordelijk Maleisisch schiereiland en Borneo. De plant werd voor het eerst ontdekt door de Nederlandse koloniale botanicus Pieter Korthals.
Mitragyna Speciosa behoort tot dezelfde tot dezelfde plantenfamilie als coffea (koffieplant), namelijk de sterbladigenfamilie (Rubiaceae). De lokale bevolking kauwen, roken of voegen het toe aan hun eten en drinken. In het Westen worden de bladeren vaak verwerkt tot kratom poeder en worden er kratom capsules of vloeibare kratom extracten van gemaakt.
Alkaloïden (de werkzame stoffen)
Kratom bevat meer dan 40 verschillende alkaloïden. Alkaloïden zijn de werkzame stoffen die met name in planten voorkomen en een effect hebben op het menselijk zenuwstelsel. Elk alkaloïde heeft een bijzondere eigenschap, met een uniek interactie op het menselijk lichaam.
De twee bekendste en meest voorkomende alkaloïden in kratom zijn mitragynine en 7-hydroxymitragynine. Kratom bevat veel van de alkaloïde mitragynine en slecht een kleine hoeveelheden 7-hydroxymitragynine. Dit maakt de effecten echter niet minder aanzienlijk.
Bekijk alle soorten Kratom hier
Kratom gebruiken?
Wil je een keer kratom ervaren, dan adviseren we je om kratom niet te gebruiken tijdens zwangerschap of als je borstvoeding geeft. Kratom ook niet gebruiken in combinatie met alcohol en/of drugs, andere stimulerende (uppers) en verdovende (downers) middelen of bij gebruik van medicijnen en MAO-remmers. Ook niet gebruiken tijdens het besturen van voertuigen en/of zwaar materieel.
Acute bijwerkingen kunnen onder meer droge mond, verlies van eetlust en constipatie zijn. Bijwerkingen bij langdurig gebruik zijn onder andere gewichtsverlies, slapeloosheid en een verduistering van de huid, met name op de wangen.
Het gebruik van kratom kan licht verslavend zijn. Kratom is alleen geschikt voor volwassenen personen.